Ali je potrebno tende čistiti?

Živimo v bloku in imamo majhen balkon. Ker veliko časa preživimo na balkonu in ker imamo stanovanje na sončni strani, smo že velikokrat premišljevali, kako prav bi prišla tenda, vendar se nikoli nismo prav odločili, da bi jo montirali. Ko je mož rekel, da je videl poceni tende in da bi si jo res lahko privoščili, sem najprej poklicala oskrbovalca bloka, da sem ga vprašala, ali tendo sploh lahko imamo. Tako sem dobila pozitivni odgovor in mož je šel v nakup tende. 

Končno bomo imeli tudi mi senco na balkonu. Ker so naši sosedje problematični, smo pričakovali, da nam bodo povzročali težave. Tako so takoj klicali oskrbovalca, vendar jim je hitro povedal, da ne počnemo nič narobe in da je to dovoljeno. Tako smo imeli mir. Ko smo montirali tendo, pa sem se začela spraševati, kako je treba skrbeti za tende, ali jih je potrebno čistiti. 

Ali je potrebno tende čistiti?

Dobila sem hitri odgovor, da čiščenje z čistilnimi sredstvi ni priporočljivo, ker so tende zaščitene z premazi, ki ščitijo pred soncem in dežjem. Tako lahko nastale madaže ostranimo samo z vlažno krpico in ne smemo biti preveč agresivni, ker lahko tende poškodujemo, posebej premaz. Enkrat letno pa je dobro, da se na tende nanese sredstvo za impregnacijo, ker ji boste tako podaljšali življensko dobo in boste lahko uživali pod njo v soncu ali dežju. 

Tako tende ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, nudijo pa nam lahko veliko. Mi sedaj preživljamo še več časa na balkonu, tako v slabem, kot v lepem vremenu. 

Enostavne tende pa danes niso več tako drage, ker je trg poln modernih tend, ki pa imajo višje cene. Mi smo zadovoljni z osnovno tendo in moderne ne potrebujemo, ker živimo v majhnem staovanju in prav tako je naš balkon majhen. Smo pa vzeli kvalitetno tendo, ker se nam je zdelo to pametno, da ne bomo rabili v kratkem času menjavati nove tende, ker se nam enostavno ne da.