Kakšni so kardiološki pregledi?

Nekaj mesecev nazaj mi je prijatelj pripovedoval, da je moral opraviti kardiološki pregled, saj se kardiološki pregledi izvajajo za diagnosticiranje in zdravljenje srčno žilnih bolezni. Namreč prijatelj je šel osebni zdravnici zaradi tega, ker je slišal svoj utrip zvečer in zjutraj, ko bi moral po pravem biti umirjen in ne kakorkoli aktiven oziroma napet. Ker ni vedel ali je to v redu ali ne, je raje šel osebni zdravnici. Ona je najprej izvedla pregled srca, saj lahko osebni zdravniki sami izvedejo takšen pregled, ker splošni kardiološki pregledi vključujejo le poslušanje srčnega utripa, merjenje in preverjanje pulza oz. utripa in krvnega tlaka. S temi dokaj splošnimi kardiološki pregledi lahko zdravnik na hitro preveri prisotnost morebitnih simptomov in znakov za srčne ali žilne bolezni.

Po splošnem pregledu pri osebni zdravnici je prijatelj dobil napotnico za kardiološki pregled in ugotovil, da se kardiološki pregledi ne izvajajo v njegovem mestu, temveč v sosednjem mestu. Tako je si je moral v službi vzeti dopust in oditi na prvi kardiološki pregled. Razlagal mi je da je naprej imel posvet z zdravnikom tamkajšnje bolnišnice, saj preden se kardiološki pregledi izvedejo je pomembno, da kardiolog, ki izvaja kardiološke preglede, ve namen in razlog za udeležbo kardiološkega pregleda. Torej je prijatelj zopet razlagal, da ga slišanje srčnega utripa preden gre spat in ko se zbudi moti in da bi se raje pozanimal zakaj natanko gre.

Obstaja več različnih kardioloških pregledov, vendar moj prijatelj je imel elektrokardiogram ali bolje poznano krajšavo EKG, ki je najbolj priljubljen med ostalimi kardiološki pregledi. Obstajajo pa še kardiološki pregledi kot so; ehokardiografija (ultrazvočni test za podrobnejšo sliko srca), test na traku (za odziv na aktivnost pacient teče in hodi po tekočem traku), prenosni EKG ali Holterjev monitor (s katerim se v obdobju 24h ali več beleži spreminjanje srčne aktivnosti), ter koronarna angiografija (invazivna tehnika, pri kateri se v arterijo vbrizga poseben kontrast sredstvo, da se določi natančen pretok krvi).

Kakšni so kardiološki pregledi?

Upam, da je s prijateljem vse v redu in da je zgolj stresno obdobje krivo za njegovo slišanje utripa v ušesih. Namreč stres lahko znatno vpliva na srce in na živčevje, zato je pomembno ohranjati zdrave mere stresa v naših življenjih.