Za vnetje maternice so najpogosteje krive bakterije, ki se na posameznih delih nahajajo v nepravilnem razmerju

Vnetje maternice je pri ženskah kar precej pogost pojav. Za takšen pojav so daleč najbolj pogosto krive bakterije, ki se na posameznih delih ženskih spolnih organov nahajajo v povsem nepravilnem razmerju. Seveda vnetja pri ženskah lahko nastajajo tudi zaradi drugih vzrokov, na primer zaradi spolno prenosljivih bolezni ali pa zaradi porušenega ravnovesja hormonov.

K sreči se vnetje maternice in vnetja pri ženskah na sploh lahko pozdravijo. Kljub temu pa se takšno stanje izjemno rado ponavlja.

 

Najpogostejša vnetja ženskih rodil

Znano je torej, da je vnetje maternice precej pogost pojav, prav tako tudi vnetja drugih ženskih rodil. Med najpogostejše sodi tudi vnetje nožnice. Glivične infekcije veljajo za daleč najpogostejše vrste nožničnih infekcij.

Ste vedeli, da je vnetje maternice lahko tudi eden od delnih vzrokov za naraščanje števila zunajmaternične nosečnosti? Pogosto vnetje pri ženskah je tudi tako imenovani bakterijski kolpitis. Zaradi takšnega vnetja iz nožnice teče sivkast ali pa rumen izcedek, ki navadno precej zaudarja. Takšna vrsta vnetja sicer ne srbi, zato velja za blažjo obliko vnetja nožnice. Diagnosticirano pa je pogosto tedaj, kadar se ne ugotovi drugih oblik vnetij nožnice.

Za vnetje maternice so najpogosteje krive bakterije, ki se na posameznih delih nahajajo v nepravilnem razmerju

 

Kaj je genitalni herpes?

Vnetje maternice in vnetje nožnice pa še zdaleč nista torej edini obliki vnetja, ki ga lahko doživi ženska. Zelo pogost je namreč lahko tudi genitalni herpes. Ta po obrazu ter po ustnicah povzroča izpuščaje, ki so mehurčkaste oblike. Lahko se pojavijo tudi na zunanjem spolovilu. Ženske takšen herpes najpogosteje prejmejo od svojega partnerja.

V desetih dneh po stiku žensko prične zelo srbeti zunanje spolovilo. Nato se na koži ter sluznici pričnejo pojavljati mehurčki. Prav tako lahko tudi po zadnjici ter po stegnih. Ti počijo ter za seboj puščajo majhne, vlažne in kar precej boleče razjede. Včasih se prekrijejo s trdimi krastami. Povečajo se dimeljske bezgavke, ki prav tako postanejo boleče.