Delovna terapija

Ultrazvočno merjenje nuhalne svetline pri plodu je sodobna neinvazivna preiskava, ki v kombinaciji s krvno preiskavo (dvojni hormonski test) služi kot presejalni test za ugotavljanje tveganja za Downov sindrom (kromosomsko napako s tremi kromosomi na 21 kromosomskem paru). Zanesljivost ugotavljanja kromosomskih napak ploda z UZ preiskavo je 75%, v kombinacij z dvojnim testom se zanesljivost dvigne na okrog 90%. Preiskava zajema tudi zgodnjo morfologijo ploda.

Čas za preiskavo

Nuhalna svetlina, ki jo lahko zaznamo in izmerimo z ultrazvočno preiskavo, je pravzaprav tekočina v podkožju plodovega zatilja. Izmerimo največjo širino te tekočine. Preiskava mora biti opravljena med 11. ter 13. tednom in šestimi dnevi nosečnosti.

Izračun tveganja

Večja nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske in srčne okvare. Po končanem pregledu prejmete izvid z izračunom tveganja za Downov sindrom po licenci Fetal Medicine Poundation iz Londona. V kolikor se odločite tudi za dvojni hormonski test – kar toplo priporočamo, dokončni izvid s tveganjem prejmete po pošti po prejemu izvida krvi. Z dvojnim testom se v krvi matere določi dva hormona: beta-HCG in PAPPA protein. Vrednost teh dveh hormonov v krvi mame pri plodovih, ki so zdravi je drugačna, kot pri plodovih, ki imajo določene nepravilnosti. Dokončen izvid lahko tveganje za kromosomske napake poveča ali zmanjša.

Potek ultrazvočne preiskave

Za natančno merjenje nuhalne svetline je pomembno, da je plod v pravi legi. Plodu izmerimo frekvenco srca, izmerimo njegovo velikost od vrha glavice do trtice, premer glavice, obseg trebuščka in dolžino stegnenice in s tem določimo točnejši termin poroda. Preverimo prisotnost nosne kosti, ocenimo obliko glavice in možgansko strukturo. Poiščemo srce, želodček in mehur ter preverimo, da je trebušček v celoti prekrit s kožo. Preštejemo kosti na rokah in nogah ter pregledamo hrbtenico. Ocenimo lego posteljice in količino plodovnice.

MERJENJE NUHALNE SVETLINE IZVAJA:
Suzana Peternelj Marinšek, dr.med, specialistka ginekologije in porodništva
Licenca Fetal Medicine Foundation (št. 74235) London

Potrebna je predhodna rezervacija termina:
t: 041 345 939 ali 080 22 15
e: ambulanta@terme-dobrna.si ali ginekologija@terme-dobrna.si

 

Cenik

 

Cene v EUR

Nuhalna svetlina - NS

70,00

Dvojni hormonski test - DHT

40,00

Posnetek pregleda NS na USB ključku

10,00