Neplodnost

Ambulanta za obravnavo limfedemov

Limfedem je bolezensko stanje, ko gre za otekanje mehkih tkiv okončin z beljakovinsko bogato medcelično tekočino, ki je posledica neustrezne funkcije limfnega sistema. Zato imamo v Termah Dobrna vrhunsko izobražen kader, zdravnico s fizioterapevti, ki imajo prav posebne certifikate za izvajanje celostne obravnave limfedema po dr. Voddru. Takšno zdravljenje je lahko težko, dolgoročno oz. doživljensko. In prav zato vam ponujamo najboljše metode ter programe, da se čim prej vrnete v svoje normalno življenje pred boleznijo.

Vzroki za nastanek tega bolezenjskega stanja so lahko:

Primarni limfedem oz. prirojeni (okvare zaklopk, premalo ali poškodbe limfnih žil ter bezgavk,...)

Sekundarni limfedem (kot posledica operacij, odstranitev bezgavk, obsevanj, obsežnejših poškodb,...), ki lahko zaradi nezdravljenja ali napačnega zdravljenja privedejo do resnih zapletov in nepopravljivih stanj

Zlati standard zdravljenja limfedema ostaja celostna obravnava limfedema, ki je se sestavljena iz 2 faz. V prvi fazi je cilj doseči čim manjše otekanje, druga faza pa je namenjena vzdrževanju in izboljšanju situacije.

Prva faza traja od 2-5 tednov, lahko pa tudi dlje, odvisno od stadija bolezni. Terapija se izvaja 1-2 x dnevno, 5 dni v tednu, v Termah Dobrna pod strokovnim nadzorom.

Druga faza se nadaljuje nedoločen čas, z izjemo v kolikor je možno obolenje vrniti v stadij 0. Izvaja se 1-3x tedensko. Če pride do ponovnega poslabšanja stanja pa je potrebno ponovno intenzivno stacionarno zdravljenje.

Celostna obravnava limfedema (metoda po dr. Voddru) je sestavljena iz 4 elementov: ročne limfne drenaže, kompresijske terapije, vaj v kompresiji in nege kože.

Program celostne obravnave limfedema (po dr. Voddru)

Metoda po dr. Voddru - zajema ročno limfno drenažo, kompresijsko povijanje, vaje v kompresiji in skrb za nego kože. Celostna obravnava limfedema velja za zlati standard terapije limfedema (se pojavi odvisno od prehodnosti limfnih bezgavk posamezne okončine) in lipedema (se pojavi simetrično).

Limfna drenaža je ročna masažna tehnika, katere osnove je v zgodnjih 30-ih letih v Franciji razvil dr. Vodder. Velja za najuspešnejšo metodo odpravljanja edemov. Od navadne masaže se razlikuje v sami tehniki, predvsem v izvajanju pritiska, temelji na nežnih, polkrožnih, črpalnih gibih, s katerim pospešimo le limfni obtok, medtem ko ostaneta venski in arterijski pretok enaka, ali se celo zmanjšata. Posledično pride do zmanjšanja edema, saj je pritok na periferijo manjši kot odtok, hkrati pa je masaža tudi prijetna in neboleča. Ta proces se lahko pospeši s primerno kompresijsko terapijo. Terapija ima pozitiven vpliv na pritisk v tkivih.

Prednost kompresijskega povijanja je sprotno prilagajanje ob manjšanju otekline, boljši pritisk na področjih kjer si to želimo in podlaganje specialnih pen, ki zmehčajo brazgotine in sklerozirana območja. Uporabljamo kratko- elastične povoje. Nameščeni so v več plasteh, pacient jih naj ima nameščene kolikor časa zdrži oziroma v idealnem primeru do naslednje ročne limfne drenaže. Vaje v kompresiji izvaja pacient skupaj z fizioterapevtom. Vadba v kompresiji omogoča še boljše opravljanje svoje naloge in pomaga odvajati tekočino iz tkiv.

Nega kože je pri limfedemu zelo pomembna, saj je koža tanjša in bolj krhka, s tem pa tudi bolj izpostavljena vnetju, poškodbam in infekcijam.

Cenik

AMBULANTA ZA CELOSTNO OBRAVNAVO LIMFEDEMA

Cene v EUR

Fizioterapevtska celostna obravnava limfedema (45 min.)

48,00

*Doplačilo limfna drenaža pri stacionarnem zdraviliškem zdravljenju (20 min.)

32,00

*Doplačilo limfna drenaža pri stacionarnem zdraviliškem zdravljenju (od 35 min.)

24,00

Povijanje

Cena ne vključuje povojev. V primeru koriščenja paketa obravnav, povoji + povijanje brezplačno.

5,00

Maxi program celostne obravnave limfedema
2x meritev obsegov, 10x celostna limfna drenaža (45min.), 10x vaje v kompresiji (15min), 10x povijanje, 1x povoji

480,00

Mini program celostne obravnave limfedema
2x meritev obsegov, 5x celostna limfna drenaža (45min.), 5x vaje v kompresiji (15min), 5x povijanje, 1x povoji

230,00