Akupunktura

Akupunktura v nosečnosti

AKUPUNKTURA V NOSEČNOSTI IN PO PORODU

V nosečnosti se pri ženski zgodi mnogo telesnih in duševnih sprememb. Nekatere od teh niso ravno prijetne, vendar jih ženske potrpežljivo prenašajo, ker ne želijo jemati zdravil. V nekaterih primerih pomaga akupunktura. Akupunktura je v rokah izkušenega strokovnjaka varna metoda, zmanjša no-sečnostne težave, izboljša splošno telesno in duševno počutje.  
V nosečnosti pomaga pri bruhanju, nespečnosti, utrujenosti, migrenah, bolečinh v križu in medenici, krčih v nogah, sindromu karpalnega kanala, medenični vstavi... Z akupunkturo se učinkovito pripravite na porod, deluje na zmanjšanje strahu in na hitrejši potek prve porodne dobe.  

AKUPUNKTURA V PRVEM TRIMESTRU

Eno najbolj raziskanih področij uporabe akupunkture v nosečnosti  so slabosti in bruhanje v nosečnosti. Preko 1100 žensk je sodelovalo v raziskavah in v večini primerov so se simptomi izboljšali. Z akupunkturo pričnemo ob prvih simptomih bruhanja ali slabosti v 6. do 7. tednu nosečnosti in nadaljujemo 1x tedensko. Po treh obiskih bo stanje že bistveno izboljšano. V težjih primerih akupunkturo izvajamo pogosteje.  

AKUPUNKTURA V DRUGEM TRIMESTRU

Ko se zaključijo slabosti, se ženske dobro počutijo. Vendar se v tem obdobju lahko pojavi nespečnost, zaskrbljenost, depresija, ki vplivajo na vsakodnevne aktivnosti ženske.  
Po neki študiji ima 88% žensk nespečnost in tedensko izvajanje akupunkture izboljša simptome pri 75% žensk. Po študiji objavljeni v Acupuncture in Medicine Journal akupunktura učinkovito zdravi razdražljivost, anksioznost in depresijo. Že med samo akupunkturo se ženske tudi sprostijo in uživajo.

AKUPUNKTURA V TRETJEM TRIMESTRU

V zadnjem trimestru je že vse usmerjeno k porodu. Otroka v medenični vstavi lahko med 32. in 35. tednom nosečnosti s pomočjo moksibustije uspešno obrnemo. S toplo cigaro iz posušenega pelina grejemo določene telesne točke, ne da bi se dotikali nosečnice. Naredili so veliko študij, ki potrjujejo uspešnost in varnost moksibustije za mater in otroka pri obratu ploda.

AKUPUNKTURA ZA PRIPRAVO NA POROD

Od 36. tedna nosečnosti potekajo priprave na porod.

Akupunktura:

  • izboljša zrelost materničnega ustja in skrajša dobo odpiranja
  • poveča psihično in telesno sproščenost
  • zmanjša strah pred porodom
  • poveča pripravljenost maternice na porod
  • popadki so po terapiji z akupunkturo bolj učinkoviti in koordinirani
  • porod se skrajša in je manj boleč


AKUPUNKTURA PO PORODU

V tednih po porodu ženska okreva in se povezuje s svojim otrokom. Akupunktura pomaga ustvarit ravnovesje v telesu otročnice in pomaga pri poporodni depresiji in anksioznosti, kadar ima premalo mleka, pri zamašenih mlečnih vodih, sindrom karpalnega kanala, okrevanje po carskem rezu.

KAKO POTEKA AKUPUNKTURA IN KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO

Akupunktura se izvaja leže ali polsede, nosečnica dobi 5 do 10 igel v izbrane akupunkturne točke, ki se nahajajo na glavi, rokah in nogah. Terapija traja 20 do 30 minut, večinoma se ženske med terapijo počutijo dobro, sproščeno, vmes tudi zaspijo. Priporočamo najmanj 5 terapij, pri prvorodkah, ki se pripravljajo na porod pa še kakšno več. Po akupunkturi boste sproščene in rahlo zaspane. Na terapijo pridite oblečene v primerna oblačila, ki vas ne utesnjujejo, kot so športna oblačila, legice. Pred akupunkturo uživajte le lahko hrano. Prinesite steklenico vode, da se boste po terapiji dobro rehidrirali.

MOŽNI STRANSKI UČINKI AKUPUNKTURE

Akupunkturo izvajamo izkušeni zdravniki, zato je akupunktura varna in ima zelo malo rizika.
Največ stranskih učinkov je splošnih kot so bolečina, rdečina, modrica ali blaga krvavitev na mestu vboda. Uporabljamo tanke igle  za enkratno uporabo, zato ni možnost prenosa infekcije.

NEKAJ IZKUŠENJ

“Še moj nasvet… Akupunkturo priporočam vsem, če že ne zaradi odpiranja materničnega vratu pa zaradi boljšega počutja, kajti sama sem se zadnji mesec počutila bolje kot katerikoli drugi mesec  v nosečnosti...”  Katja

“Tudi jaz imam pozitivno izkušnjo z akupunkturo in lahko potrdim, da resnično skrajša prvo porodno dobo. Od predrtja mehurja in do takrat, da sem videla svojega sončka je minilo natanko 1h in 45 minut. Moj naslednji porod? Z akupunkturo seveda!” Adrijana

“Danes se je naša družina povečala za punčko Tino. Odpirala sem se hitro in do šestih cm popadkov sploh nisem čutila, potem so mi predrli mehur in v cca 2,5 ure sem že cartala našo punčko.” Nina

NAROČITE SE

Če vas zanima ali vam lahko z akupunkturo pomagamo pri vaših težavah, nas vprašajte in vam bomo radi svetovali.
Želeni termin rezervirate na telefonski številki 041 345 939 ali na e-naslovu: jelena.novak@terme-dobrna.si